Hulp nodig bij 't oplossen van jouw kubusprobleem?

Ik kan op afstand helpen je kubus weer goed te krijgen. Het enige dat ik nodig heb, zijn 2 foto's van jouw kubus waarop alle 6 vlakken te zien zijn. ( Zie de voorbeeld foto's hieronder. ) Ik zal mijn kubus in dezelfde stand draaien en een video opname maken terwijl ik de vlakken weer goed draai. Daarna mail ik de video opname en kun jij het proberen.

Stuur je foto's naar: jeevee58@hotmail.com

 

Wanneer je het liever eerst zelf wil proberen, kun je de hieronder beschreven oplossing volgen. Dit is niet de snelste manier, maar werkt wel gegarandeerd:

Kubus oplossing

Onderstaande beschrijving is mijn oplossing van de kubus van Rubik. Er zijn snellere, maar als je de mijne toepast, moet het lukken de kubus weer goed te krijgen. Op deze site vind je een pagina met een prachtig uitgewerkte kubus die fantastisch veel mogelijkheden biedt. Ik ben de makers van deze pagina erg dankbaar. Voordat je mijn oplossing gaat toepassen, stel ik voor dat je naar de site gaat om wat te stoeien met de draaimogelijkheden.

Omdat er al verschrikkelijk veel mogelijkheden zijn om 1 laag goed te krijgen, ga ik er van uit dat het jou lukt om 1 zijde helemaal goed te krijgen. Het maakt niet uit welke kleur je neemt. Zorg dat de zijvlakjes van de kleur die je goed gaat zetten, ook goed staan. Zet ook de middens van die kleuren ( op de B-laag ) op de juiste plaats. Zie de tekening op deze pagina.

Afspraken en codes

Stap 1:

Bij alle bewegingen is het voor het overzicht van belang de kubus altijd op dezelfde wijze voor ons te houden.

Stap 2:

De vlakjes aan de voorzijde krijgen een nummer.

Stap 3:

De formules geef ik aan met een code:

3down1 betekent dat vlakje 3A ( rechtsboven, wit ) 1 draai naar beneden maakt. Een draai is telkens 90 graden ofwel een kwartslag.

3down4 betekent dit dat het vlakje 4x een kwartdraai naar beneden maakt, ofwel weer terug komt op dezelfde positie.

9up1 betekent dat vlakje 9A 90 graden naar boven draait. Vlakjes 6A en 3A draaien vanzelfsprekend mee.

1left1 beweegt vlakje 1A naar links.

7right1 beweegt vlakje 7A naar rechts.

Stap 4:

De kubus is 3 dimensionaal en daarom moet ik ook nog een draaicode geven voor de 2e laag ( met de letter B ) en de achterste laag ( met de letter C ). In feite maken deze lagen maar 2 beweegrichtingen: left en right.

Cleft1 betekent dus dat de achterste laag 90 graden naar links wordt gedraaid.

Bright2 wil zeggen dat de B-laag 2x 90 graden naar rechts draait. Je moet dan wel zorgen dat je de A en C lagen tegenhoudt tijdens het draaien.

Je blijft de kubus steeds op dezelfde manier vasthouden om het overzicht te bewaren.

 

Goed zetten 2e laag ( B )

Dan is het nu tijd om met het echte draaien aan de kubus te beginnen.

Je ziet op bovenstaande tekening dat de middens van de oranje en de gele zijde op de 2e ( B )laag ook op de juiste plek staan. De zwarte vlakken zijn alleen bedoeld om aan te geven welk blokje we nu als eerste gaan goed zetten.

Je gaat nu eerst de 4 2e laagblokken goed zetten. 1 per keer, dus je zult onderstaande bewegingen 3x moeten herhalen.

Je draait het zwarte blok ( positie 3B ) weg door de volgende 7 bewegingen uit te voeren:

1left1 - 3down1 - 1right1 - 3up1 - 1 right1 - Cright1 - 1left1

Je ziet dat nu een ander blokje de plaats van het zwarte heeft ingenomen. Als je deze beweging een paar keer uitvoert, dan zul je zien dat het blokje dat de plaats inneemt voor deze bewegingen te vinden was op positie 4C. En om het blokje oranje-geel op de goede plaats te krijgen, moet het blokje op de plaats 4C worden gezet, met de kleur op de achterzijde tegenover het middenvlak ( 6B ) met dezelfde kleur. In dit geval moet je dus de kleur geel op de achterzijde hebben.

Als je blok op positie 1B wilt wegdraaien, kun je deze formule toepassen:

1right1 - 1down1 - 1left1 - 1up1 - 1left1 - Cleft1 - 1right1

In feite het spiegelbeeld van de draaiingen bij blok 3B

 

Goed zetten middens van C-laag

Nu alle 2e laagsblokken goed staan, gaan we verder met de middens van de achterste laag ( 2C, 4C, 6C en 8C ).

Er zijn 5 mogelijkheden:

  1. Geen enkele middenvlak zit met de goede kleur boven
  2. Er zitten 2 goede middens boven in een rechte lijn tegenover elkaar
  3. Er zitten 2 goede middens boven onder een hoek van 90 graden
  4. Alle 4 middens staan met de goede kleur boven, maar niet op de juiste plaats
  5. Alle 4 middens staan op de goede plaats

Mogelijkheid 1:

Je past de volgende formule toe:

1left1 - Cleft1 -1right1 - Cright1 - 1right1 - 1down1 - 1left1 - 1up1

Je ziet nu dat er 2 middens in een rechte lijn tegenover elkaar goed staan. Ga nu verder met de uitleg voor mogelijkheid 2

Mogelijkheid 2:

Je draait C-laag zo dat de twee middens in een rechte lijn verticaal staan. Je past dan bovenstaande formule toe. En dan heb je alle 4 middens boven. Als ze al op de goede plaats staan ( draai laag C rond om dit na te gaan ), ben je klaar met deze ronde. Staan ze nog niet op de goede plaats, ga dan naar mogelijkheid 4.

Mogelijkheid 3:

Je 2 goede middens staan onder een hoek van 90 graden. Draai laag C zo dat de middens op posities 8C en 6C staan. Pas de volgende formule toe:

1down1 - 1right1 - 1up1 - 1left1 - Cleft1 - 1left1 - Cright1 - 1right1

Je ziet dat deze bewegingen precies de tegengestelde (en van achteren naar voren ) zijn van die van mogelijkheid 1.

Mogelijkheid 4:

Je 4 middens staan ( ook na het draaien van de C-laag ) niet op de juiste plaats. Dan zijn er nog 2 varianten op deze mogelijkheid:

  1. Hoe je ook draait met de C-laag, je krijgt telkens of 1 midden op de juiste plaats, of 2 onder een hoek van 90 graden.
  2. Hoe je ook draait, je krijgt telkens 2 middens op de juiste plaats in een rechte lijn tegenover elkaar.

In beide gevallen, pas je de volgende formule toe:

1left1 - Cleft1 - 1right1 - Cleft1 - 1left1 - Cleft2 - 1 right1

Stoei wat met de veranderingen die je ziet en kom er zo achter hoe je de middens moet draaien om ze op de juiste plaats te krijgen. Je kunt de bewegingen ook in spiegelbeeld uitvoeren. Vogel zelf maar eens uit welke formules je dan moet uitvoeren.

Goed zetten van de 4 hoeken van de C-laag

Het laatste klusje houdt in dat we de 4 hoeken gaan goedzetten. Met onderstaande formule zul je zien dat de 4 middens op de juiste plek blijven en dat telkens 3 van de 4 hoeken van plaats of stand veranderen. Ook nu weer kan ik niet alle mogelijkheden gaan opnoemen. Het is aan jou om goed op te letten hoe de hoeken van plaats of stand veranderen om zo gaandeweg te ontdekken hoe ze uiteindelijk een compleet goede kubus opleveren:

1left1 - 3down1 - 1right1 - 1down1 - 1left1 - 3up1 - 1right1 - 1up1

 

Dan wil ik onderstaande formule geven als alle hoekblokken goed zitten op 2 na. Die 2 hoekblokken zitten wel op de juiste plaats, maar ze zitten gedraaid. Met onderstaande bewegingen draai je slechts 2 hoekblokken om. Ook nu weer laat ik je zelf uitzoeken op welke manier de hoeken draaien. Je zult zien dat onderstaande formule in feite bestaat uit 2x7 draaiingen die elkaars spiegelbeeld zijn:

1left1 - Cleft - 1right1 - Cleft1 - 1left1 - Cright2 - 1right - 7left1 - Cright1 - 7right1 - Cright1 - 7left1 - Cleft2 - 7right1

Dit waren de belangrijkste formules. Er zijn er nog een paar, maar die bestaan eigenlijk uit combinaties van bovenstaande formules. In de loop van de tijd zul je merken dat je bij bepaalde combinaties van blokken vanzelf weet welke formule toe te passen en daarmee wordt het oplossen van deze kubuspuzzel steeds eenvoudiger. Dan kun je ook figuren gaan maken of op snelheid gaan draaien. Of de kubus in zo min mogelijk draaiingen goed krijgen.

 

Succes.

Met vriendelijke groet,

Jan Verest

Heb je vragen, mail me:jeevee58@hotmail.com